Digitaliseren? Vergeet je data niet te valideren

In onze vorige blog schreven we al over het belang van feedback. Ga je aan de slag met data, maar denk je niet aan die feedbackloop, dan verlies je relevantie in de dataketen. Wees je er dan ook van bewust dat zodra je een proces digitaliseert, er ook een digitaal proces moet zijn om de data te valideren. Doe je dat niet, dan verstoort de kwaliteit van de data het proces. En dat kun je je niet veroorloven.

Kostbaar herstelproces

Steeds vaker worden databronnen samengevoegd om zo extra waarde te leveren. Dat is de kracht van data. Maar dan moet die data wel kloppen. Neem het digitaliseren van uitkeringen. Door het combineren van diverse bronnen van het UWV, gemeentes en Belastingdienst wordt duidelijk wie wel en niet een uitkering mogen ontvangen. Het digitaliseren van dat proces is natuurlijk fantastisch. Als alles automatisch gaat, scheelt dat een hoop tijd, energie en geld. Maar stel dat uitkeringsbedrag niet klopt. Dan, leidt dat – ook helemaal automatisch – tot een kostbaar herstelproces.

Appje naar je partner

Of stel dat je in supermarkt x regelmatig je boodschappen doet en met dezelfde klantenkaart een broodje gaat eten bij een zusterorganisatie. Die combinatie van activiteiten triggert een gedigitaliseerd systeem dat jou vervolgens een appje stuurt met een aanbieding die ‘speciaal voor jou’ in het leven is geroepen. Maar wat als jouw data niet kloppen? Dan ontvangt jouw partner misschien dat appje. Dat hoeft niet per se een probleem te zijn, maar zou ook tot vreemde situaties kunnen leiden.

Kwaliteitsnormen integraal onderdeel van proces

Kortom, als je gaat digitaliseren moet je in zorgen dat in het digitale proces maatregelen zijn opgenomen die de foutkansen extreem verlagen. Dat houdt ook in dat je normen moet definiëren waaraan de data moeten voldoen en dat die kwaliteitsnormen integraal onderdeel worden van je proces. Bovendien moet je definiëren wat er gebeurt als er fouten zitten in een dataset die je van een externe partij aangeleverd hebt gekregen. Alleen zo krijg je – en hou je – grip op je gedigitaliseerde datastroom en kun je zorgen voor tevreden klanten. Heb je die grip niet, heb je ontevreden klanten en verplaats je het werk dat je bespaart door je proces te automatiseren naar je callcenter of servicedesk. Of erger: raak je je klanten kwijt.

Perfecte data bestaan niet

De perfecte data bestaan niet, dat schreven we eerder al. Als je gaat digitaliseren, moet er dus ook een digitaal proces zijn dat de data valideert. Doe je dat niet, veroorzaak je chaos en verlies je relevantie in de dataketen. En dat is niet waarom je datagedreven bent gaan werken, toch?

Worstel jij met grip op je data?

Wil jij meer grip op je data maar weet je niet hoe? Daag ons gerust uit, wij houden ervan. Drop je vraag via contact@i-refact.com en onze experts gaan ermee aan de slag.