3 tips om meer te doen met jouw data

We schreven het al in onze vorige blog. Als je als onderneming aan de slag wilt met data, moet je zorgen dat je over kwalitatief goede en betrouwbare data beschikt. Pas dan wordt het een echt en goed beheerd bedrijfsmiddel. De volgende drie tips kunnen je daarbij helpen.

1 Verrijk je data voortdurend met de feedback van anderen

Door apps te bouwen bovenop je dataverzameling kunnen gebruikers direct interacteren met je data. Zo kun je je data verrijken met de feedback van je klanten, relaties, collega’s en dus leren van je gebruikers. Een foutje, minpuntje of pluspunt koppel je terug en combineer je weer met je data. Vooral in een retailomgeving is dit heel sterk. Elke like, elke share en elk commentaar op social media of elke klik van je websitebezoekers, zijn gegevens. Verzamel al die data en integreer het met je dataverzameling. Zo verandert je dataplatform van statisch datawarehouse in een dynamisch, levend dataplatform waarmee je je moderne apps kunt ondersteunen.

2 Controleer je data aan de poort

Eerder dit jaar werden duizenden dieselrijders onterecht aangeslagen voor de roettax. Zij moesten maar liefst 15 procent extra motorrijtuigenbelasting betalen terwijl hun voertuig wél van een roetfilter is voorzien. Foutje, bedankt voor de belastingdienst. De reden? In de databank van RDW stonden de verkeerde gegevens. De les? Gebruik je data om belangrijke beslissingen te nemen of belangrijke processen aan te sturen? Controleer de gegevens dan aan de poort, vóór je het opneemt in je centrale dataplatform. Doe je het niet, sta je voor je het weet in de krant.

3 Maak kennis over je data overdraagbaar

Laat degene die een informatievraag heeft, praten met de technisch georiënteerde mensen die de data verzamelen. Zo zorg je dat de juiste vragen worden gesteld en dat de kennis over de te verzamelen data heel duidelijk en extreem zuiver wordt vastgelegd, zodat er later in het proces geen ruis meer ontstaat. Heel veel werk dat wordt gedaan in het datadomein wordt niet vastgelegd en is daarmee dus ook niet overdraagbaar. Dat houdt in dat het data-wiel steeds opnieuw moet worden uitgevonden. Zonde van de tijd!

Wat is jouw uitdaging?

Worstel jij met een vraag op gebied van data? Daag ons gerust uit, wij houden ervan. Drop je vraag via contact@i-refact.com en onze experts gaan ermee aan de slag.